Studiekring Guvelingen
  • Home
  • Fytolicentie
  • Stugu
  • Vakblad FRUIT
  • Contact
    • Teeltadviezen
      • Hardfruit
        • Zachtfruit
          • In de kijker
            • De fruitteler vertelt

            Wat is Stugu?

            Word lid en ontvang het vakblad “FRUIT"

            Meer info Word lid  

            Stugu activiteiten

            • Bekijk alle Stugu-activiteiten →
             
            fytolicentie

            Bekijk hier onze data van cursussen en permanente vormgevingen

            Bekijk hier ons opleidingsaanbod.

              Meer info
            print

            Bio-Fresh

            Woensdag 30 maart 2005 om 14u39, door Eddy Leclere
            Hoe werkt het?
            Wanneer Bio-Fresh op de vrucht is aangebracht, dringt deze door tot in de lenticel en vormt een microlaagje op de vruchtschil. Door de coating van de vruchten blokkeert men voor 85-95% de toetreding van zuurstof. Bio-Fresh laat daarentegen voor een groot gedeelte (85-95%) de uitstroom van CO2 intact. Hierdoor kan er geen anaërobe vergisting optreden.
            Door deze blokkering van de zuurstoftoevoer naar de vrucht creërt men een ULO-effect in de vrucht. Hierdoor is de shelf-life van de behandelde vruchten beduidend langer. De hardheid blijft langer goed en de achtergrond van de vrucht blijft fris-groen.

            Proefresultaten
            Proef Hermoo Belgium NV
            Datum: 25/10/2004
            Ras: Conference
            Behandeling: Bio-Fresh: 1.66 L/100 L water
            Controle
            Meetmethode: hardheidsmeting d.m.v. penetrometer op standaard (perenplunjer 8 mm)
            Shelf-life: bewaring bij 21°C
            Resultaat: hardheid kg/cm²
            Begin tabel
            25/10/2004 27/10/2004 29/10/2004 2/11/2004 4/11/2004
            controle 6,2 4,6 1,4 0,7 0,6
            Bio-Fresh 1,66 L/100 L water 6,2 6,1 5,9 4,3 2,5
            Einde tabel

            Grafiek 1: Hardheidsmeeting (Conference) Bio-Fresh t.o.v. controle


            Foto invoegen Bio-Fresh 2 november.jpg
            Vergelijking tussen behandeling met Bio-Fresh en de controle op 2/11/2004.
            Proef HFA
            Datum: 10/12/2001
            Ras: Conference
            Behandeling: Bio-Fresh: 1.33 L/100 L water
            Bio-Fresh: 2 L/100 L water
            Controle
            Meetmethode: hardheidsmeting d.m.v. penetrometer (perenplunjer 8 mm)
            Shelf-life: bewaring bij 18 °C
            Resultaat: hardheid kg/cm²
            Begin tabel
            10/12/2001 13/12/2001 17/12/2001 20/12/2001 24/12/2001 27/12/2001
            controle 10,46 7,35 5,98 3,17 1,55
            Bio-Fresh 1,33 L/100 L water 10,46 11,02 10,78 4,62 1,89 1,81
            Bio-Fresh 2 L/100 L water 10,46 11 11,14 7,33 2,73 2,04

            Einde tabel

            Grafiek 2: Hardheidsmeeting (Conference) Bio-Fresh 1.33 + 2 L/100 L water t.o.v. controle


            Bio-Fresh wordt steeds na de bewaring toegepast en dit op 2 manieren:
            1) sproeien op de sorteerlijn. 1 of 2 rijen sproeiers staan boven de rollenbaan van de sorteermachine. Er wordt slechts zeer fijn op de vruchten gesproeid. Borstels of sponsen rollen zorgen hierna voor een goede verdeling over de hele vrucht. Dit is het systeem waarbij men het minste arbeid heeft en men geen restvloeistof heeft. Men moet rekenen dat voor 20 ton peren 1.66 L Bio-Fresh opgelost in 100 L water nodig is.
            2) dompelen van de paloxen. Hierbij worden de paloxen gedompeld in een bak met de volgende oplossing: 1.66 L Bio-Fresh/100 L water. Zorg dat de paloxen vóór het dompelen vochtig tot nat zijn zodat ze tijdens het dompelen geen Bio-Fresh oplossing opzuigen. Dit is kostbaar product dat verloren gaat. De palox en vruchten mogen voor het dompelproces worden nagespoten. Voor paloxen en vruchten die reeds nat uit de koeling komen is dit uiteraard niet meer nodig.
            Volgens de fabrikant kan men met dit systeem ook  20 ton peren behandelen met 1.66 L Bio-Fresh. Merk wel op dat dan de toepassing ideaal moet zijn, d.w.z. natte paloxen zodat ze geen extra oplossing opzuigen, de palox goed laten uitlekken en de dompelbak niet te groot maken zodat er niet veel restvloeistof is.
            Hoe de oplossing aanmaken?
            Bio-Fresh is een vrij dikke suspensie, in de emmer goed mengen is dan ook de boodschap. Dit kan het gemakkelijkste met een boormachine met mengkop. Hierdoor krijgt men een goede menging en een homogene vloeistof.
            De vloeistof afmeten in een maatbeker of emmer (1.66 L Bio-Fresh /100L water).
            Een vóóroplossing maken in lauw water.
            Deze vóóroplossing in de benodigde hoeveelheid water gieten + goed oproeren.
             De Bio-Fresh oplossing is klaar voor gebruik. Deze oplossing behoudt gedurende 3 dagen zijn werking.

            Besluit
            Bio-Fresh heeft grote voordelen bij de behandeling van peren na de frigobewaring. De peren blijven langer groen en hard. Dit verschil kan tijdens de bewaring bij kamertemperatuur 2-3 kg/cm² zijn.
            Het gebruik is vrij eenvoudig. De vruchten kan men behandelen door de paloxen te dompelen of door het sproeien op de rollenbaan van de sorteerinstallatie.
            Onze Conference is een exportproduct dat van Spanje tot Rusland zéér gegeerd is. Om dit zo te houden moeten we zorgen voor een kwaliteitsproduct met een goed uitstalleven. Hierdoor zijn we er zeker van dat Bio-Fresh kan bijdragen tot een nog beter imago van onze Conference.
            Bio-Fresh is een gedeponeerd merk van De Leye Agrotrade.
            Geert Haesevoets
            Studiekring Guvelingen
            Technisch raadgever Hermoo NV

            Reacties

            griseofulvin isoelectric point addfbdkbedef door Johnc118

            Meer nieuws

            • “WTD 2002 : De mooiste ooit”
            • Eéndagsreis: Evolutie appel- en perenteelt in Nederland
            • Nieuwjaarsvergadering en -receptie
            • Website en nieuw logo voor de Studiekring
            • Diversificatie in de fruitteelt

            Sitemap

            • Home
            • Fytolicentie
            • Stugu
            • Vakblad FRUIT
            • Contact
            • Disclaimer

            Schrijf je in op onze nieuwsbrief

            StuguBuro
            HASP-O Stadsrand

            GSM: 0032 498 93 78 98
            Tel: 0032 11 59 01 10
            Fax: 0032 11 69 11 40
            E-mail: info@stugu.be

            site by yappa