Studiekring Guvelingen
  • Home
  • Fytolicentie
  • Stugu
  • Vakblad FRUIT
  • Contact
    • Teeltadviezen
      • Hardfruit
        • Zachtfruit
          • In de kijker
            • De fruitteler vertelt

            Wat is Stugu?

            Word lid en ontvang het vakblad “FRUIT"

            Meer info Word lid  

            Stugu activiteiten

            • Bekijk alle Stugu-activiteiten →
             
            fytolicentie

            Bekijk hier onze data van cursussen en permanente vormgevingen

            Bekijk hier ons opleidingsaanbod.

              Meer info
            print

            Gewasbeschermingsavond

            Maandag 21 februari 2005 om 16u55, door Eddy Leclere

            Studiekring Guvelingen en het PCF-Koninklijk Opzoekingsstation van Gorsem nodigen hun leden van harte uit op een studieavond in de Tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw, Diestersteenweg 146 te 3800 Sint-Truiden op vrijdag 11 maart 2005 om 19.30 uur.

            Ba(b)y(er)borrel

            Na afloop van de gewasbeschermingsavond, waarbij door de medewerkers van het PCF Opzoekingsstation van Gorsem de nieuwe middelen van BAYER worden voorgesteld, nodigt Bayer CropScience Horti, i.s.m. Studiekring Guvelingen, iedereen uit op de babyborrel bij de geboorte en de introductie van een flinke tweeling (Runner en Envidor) en misschien nog wel een drieling!
            Om organisatorische redenen vragen we om via e-mail: info@stugu.be of per SMS 0475 / 95 98 41 of per fax: 011 / 69 11 40 het aantal personen te melden die aanwezig zullen zijn op de Gewasbeschermingsavond gevolg door de Babyborrel.

            Deze studieavond behandelt het thema:

            Gewasbescherming grootfruit 2005


            Het programma omvat volgende onderwerpen:


            Bellis, een nieuw fungicide met breed werkingspectrum voor de fruitteelt (Piet Creemers)
            Na een beknopt overzicht van de klimatologische waarnemingen wordt de evolutie van de belangrijkste schimmelziekten besproken. Het aantal beschikbare fungiciden voor de bestrijding van witziekte is door het wegvallen van Pallitop beperkt. Recent werd het nieuwe fungicide “Bellis” toegelaten. Dit product bevat 2 actieve stoffen nl. pyraclostrobin, een strobilurine waartoe ook Candit en Flint behoren, en boscalid een nieuwe chemische groep van fungiciden. Het middel heeft een toelating gekregen tegen schurft, witziekte en bewaarziekten op appel en peer. Het heeft een uitgesproken witziektewerking en door de combinatie van 2 actieve stoffen is het gevaar voor de ontwikkeling van resistentie beperkt.

            Toelichting praktijkgerichte projecten binnen PCF-DAT (Karlien Blum)


            Binnen het BOI-project wordt er een Beslissingsondersteundend Instrument ontwikkeld voor de pitfruitbedrijven. De teler zal met dit systeem alle gebruikelijke registraties kunnen uitvoeren aangaande bespuitingen, bemesting, waarnemingen, fenologie,... Daarnaast zal de teler allerlei databanken kunnen consulteren zoals de erkende gewasbeschermingsmiddelen, informatie over ziekten, plagen & onkruiden (met fotomateriaal van de schadebeelden), vergelijking van rassen, bodemgeschiktheid van de percelen, ... Naast de ontwikkeling van dit pakket wordt er ook een groep van pitfruittelers opgevolgd waarvan de bedrijfsvoering wordt geregistreerd en geanalyseerd volgens ISO-groepen. De resultaten van dit project zullen kort worden toegelicht.
            Daarnaast werd ook het TIS-project opgestart in 2004. Dit project beoogt de stimulatie van het gebruik van de waarschuwingen en waarnemingen in de fruitteelt. Alle fruittelers in Vlaanderen kunnen deelnemen aan dit project. De objectieven en mogelijkheden van dit project zullen worden besproken.

            Nieuwe insecticiden en acariciden voor de fruitteelt (Bruno Gobin)


            In 2005 komen enkele nieuwe middelen tegen spint, perenbladvlo en vlinders op de markt. Er wordt een overzicht gegeven van de werkzaamheid van deze middelen, hun beste positionering en hun bruikbaarheid in een geïntegreerd spuitschema. Daarnaast worden nog enige tips gegeven rond perenbladvlobestrijding zonder het gebruik van amitraz, waarbij dit jaar enkele concrete schema’s naast elkaar gelegd worden om problemen in 2006 te vermijden.

            Driftreducerende maatregelen in de fruitteelt: wat, waarom, welke producten en hoe in praktijk brengen? (Peter Jaeken)


            Dodine weg, Confidor weg, Zolone weg , ... Of toch niet helemaal? In het buitenland hebben ze er al langer mee leren leven: driftreducerende maatregelen. Keuze tussen de pest en de cholera of een positieve keuze op (middel)lange termijn? En is het wel een keuze? Wat het ook weze, vanaf dit spuitseizoen zijn ook voor België driftreducerende maatregelen van kracht. Wat zijn dat? Wat mag ik wel of niet doen?

            Reacties

            Je kan de eerste worden die een boodschap in ons gastenboek achterlaat...

            Meer nieuws

            • Ervaringen met Delbarestivale-, Gala en Braeburnmutanten.
            • Demonstratie inwerkingstechnieken kalklib
            • Opendeurdag: ’n School vol leven’
            • G-rijbewijs in de Tuinbouwschool O.L.V.
            • Met dank aan de sponsors

            Sitemap

            • Home
            • Fytolicentie
            • Stugu
            • Vakblad FRUIT
            • Contact
            • Disclaimer

            Schrijf je in op onze nieuwsbrief

            StuguBuro
            HASP-O Stadsrand

            GSM: 0032 498 93 78 98
            Tel: 0032 11 59 01 10
            Fax: 0032 11 69 11 40
            E-mail: info@stugu.be

            site by yappa